Сценката

Начало » Други » The Greatest Rock’n’Roll Songs

The Greatest Rock’n’Roll Songs

Амбициозна колекция събира най-великите рокендрол парчета за всички времена

Блясъкът на 50-те и 60-те години се завръща в албума

“The Greatest Rock’n’Roll Songs”

Your browser may not support display of this image.

с медийната подкрепа на Радио 1 Rock!

Най-добрите представители на класическата рокендрол школа от 50-те и 60-те години на миналия век вече имат свой нов аудио храм. Радио 1 Rock и “Ка Мюзик Плюс” представят амбициозната колекция The Greatest Rock’n’Roll Songs, която събира на едно място 18 парчета, които винаги ще бъдат актуални. Незабравими изпълнения от Краля на Рока Elvis Presley, Roy Orbison, Chuck Berry, Gene Vincent, Jerry Lee Lewis, Bill Haley & His Comets, The Archies, The Champs, The Dixie Cups, Little Richard и др. за първи път заедно в нов албум, в който наистина няма слаба песен. Колекцията представя историята на рокендрол музиката в парчета, оглавили или попаднали поне в топ 10 на музикалните класации в средата на миналия век. Aлбума The Greatest Rock’n’Roll Songs можете да поръчате и онлайн от магазина www.hitbox.bg.

Всеки един от траковете тук има своята любопитна случка, което превръща The Greatest Rock’n’Roll Songs в една интересна рок приказка. Ето и някои вълшебни мигове от историите на парчетата, включени тук:

Началото и краят на албума са поверени на Bill Haley & His Comets – откриващото парче тук е емблематичното Rock Around The Clock, а Johnny B. Goode заслужено е запазено за “десерт” и попада под номер 18 в траклиста. Незабравими евъргрийни за стила като Good Golly Miss Molly (на Little Richard), Great Balls On Fire (на Jerry Lee Lewis), Twist & Shout (на The Isley Brothers) и Roll Over Bethoven (в изпълнение на Chuck Berry), са само малка част от настоящата колекция. Една от най-великите песни в историята на музиката изобщо е The Loco-Motion – изпълнение, което е било в топ 5 в САЩ цели 3 пъти, при това през различни десетилетия. Най-популярна е версията на Kylie Minogue от 1988 г., която поставя началото на суперуспешната кариера на австралийската певица. Тук обаче парчето е в оригинала си от 1962 г. на Little Eva – изпълнение достигнало номер 1 в САЩ.

Подобна колекция няма как да мине и без Краля на Рока Elvis Presley и неговото Don’t Be Cruel. На 18 август 1956 г. песента застава начело на американската класация и окупира върха за цели 11 поредни седмици! По същото време Capitol Records търсят млад артист, който да се противопостави на хегемонията на Presley и попадат на Gine Vincent и неговото Be-Bop-A-Lula. Песента бързо придобива популярност, а няколко месеца по-късно от компанията обявяват, че са продали 2 млн. копия от изпълнението – абсолютен рекорд за времето си.

В албума The Greatest Rock’n’Roll Songs място намира още и първият хит на Roy Orbison – Ooby Dooby, за който той споделя, че е вдъхновен от творчеството на Elvis Presley. Тук е още и официалният световен номер 1 за 1969 г. – Sugar, Sugar на студийната супергрупа The Archies. Интересното около бандата е, че всъщност тя е представена като проект от анимационни герои.

Друг исторически момент, запечатан в настоящата колекция е изпълнението Tequila на The Champs – първият инструментал, оглавил американската класация. През 1959 г. пък латино-рок изпълнението печели и Grammy за най-добро ритъмендблус парче.

Пътешествието сред най-популярните в средата на миналия век парчета продължава през Iko Iko на The Dixie Cups. Изпълнение, смятано за класическо за стандартите на Ню Орлиънс аренби стила, и представено от дамското трио в състав сестрите Barbara Ann и Rossa Lee, и братовчедка им Joan Marie. Парчето е записано съвсем случайно – според момичетата те знаели песента от своята баба и си я припявали често в почивките между репетициите. Мениджърът им случайно чул мелодията и им предложил да я запишат – експеримент, който скоро се оказал изключително успешен. Реална случка по време на “танцова забава”, включваща красива дама, суетен младеж и неговите “велурени сини обувки” пък вдъхновява Carl Perkins да напише Blue Suede Shoes. Песента се смята за първото рокабили изпълнение в историята, съчетаващо елементи от блус, кънтри и поп музиката, и е композирано по време на турнето на музиканта с Johnny Cash и Elvis Presley. По-късно Perkins е определен за Кралят на Рокабилито. Long Tall Sally пък оригинално е записано от Little Richard, a по-късно се превръща в едно от най-преработваните парчета в историята – със стотици кавъри, най-известните сред които са тези на The Beatles и The Scorpions.

Това са само набързано разказани части от историите, стоящи зад парчетата във вълнуващата колекция The Greatest Rock’n’Roll Songs. 18 незабравими момента са запечатани в най-великите парчета от средата на миналия век в тази златна рокендрол колекция. Проекта можете да поръчате и онлайн от магазина www.hitbox.bg.

На музикалния пазар от “Ка Мюзик Плюс”, с медийната подкрепа на Радио 1 Rock!

Various Artists - “Тhe Greatest Rock’n’Roll Songs”

1. Bill Haley & His Comets - “Rock Around The Clock” (2:13)

2. Little Richard – “Good Golly Miss Molly” (2:08)

3. Jerry Lee Lewis – “Great Balls Of Fire” (1:52)

4. Elvis Presley – “Don’t Be Cruel” (2:03)

5. Gene Vincent – “Be-Bop-A-Lula” (2:46)

6. Chuck Berry – “Roll Over Beethoven” (2:20)

7. Little Eva – “The Loco-Motion” (2:27)

8. Lesley Gore – “It’s My Party” (2:18)

9. The Isley Brothers – “Twist & Shout” (2:31)

10. Roy Orbison – “Ooby Dooby” (2:10)

11. The Archies – “Sugar Sugar” (2:46)

12. The Crystals – “Da Do Ron Ron” (2:19)

13. The Champs – “Tequila” (2:12)

14. The Dixie Cups – “Iko Iko” (2:05)

15. Carl Perkins – “Blue Suede Shoes” (2:17)

16. The Drifters – “Money Honey” (2:59)

17. Little Richard – “Long Tall Sally” (2:06)

18. Bill Haley & His Comets – “Johnny B. Goode” (2:41)

28-11-2009 06:42 #1274
 

Отговор

*

За да вмъкнете изображение, напишете URL с i отпред ihttp://

Leave thiz field empty
Top Site Counter

Powered by scif