Сценката

Начало » Други » Млад български режисьор с награда на най-големия международен студентски филмов

Млад български режисьор с награда на най-големия международен студентски филмов

Млад български режисьор с награда на най-големия международен студентски филмов фестивал в света

Илиян Метев (26) спечели наградата за документално кино на най-големия студентски филмов фестивал в световен мащаб – sehsüchte, който се провежда за 38-ма поредна година в Берлин.

Филмът на Метев „Голешово” надделя в сериозна надпревара с ленти от цял свят в категорията Документален филм и с това спечели една от най-големите парични награди във фестивала. „Голешово” показва отмирането на едно българско планинско село и стряска с всеобщоизвестната у нас истина – урбанизацията заплашва повече от всякога селища, традиции, цели култури от измиране. Филмът разказва историята на шепа стари хора, които се борят с ежедневието: техните спомени, срещи, песни и мечти. Разказва за товаренето на едно магаре и разсеяността на един поп. Дали децата на тези хора ще се върнат някога? С особена интимност камерата документира част от живота в Голешово: показва картини с хумор, безпомощност и оптимизъм и рисува един портрет на надеждата.

Илиан Метев е роден в София, живял е години в Германия, докато не намира своя дом в Лондон, където през 2008 завършва Национална академия за филми и телевизия с магистърска степен за документална режисура. След спечелването на наградата филмът му се радва на особен медиен интерес в Германия: „Филмът докосна много хора тук и заговори публично за един наболял проблем по цял свят, който за съжаление е особено изразен в България – държавата, която печели убедително „първенството” по измираща провинция. Радвам се, че чрез Илиян България стана център на вниманието на фестивала ни, макар по един малко тъжен, но професионален и запомнящ се начин”, каза Доника Денева, отговорна за връзките с медиите на фестивала, отново българка (по случайност).

09-05-2009 07:49 #1230
 

Отговор

*

За да вмъкнете изображение, напишете URL с i отпред ihttp://

Leave thiz field empty
Top Site Counter

Powered by scif