Сценката

Начало » Други » Първата изложба в България на МАРИО ЛИШЕВСКИ

Първата изложба в България на МАРИО ЛИШЕВСКИ

Първата изложба в България на МАРИО ЛИШЕВСКИ (*1976) „КАРТИНИ КАТО ЗА ПРЕГРЪДКА”

живопис

ОТКРИВАНЕ:

НА 26 ФЕВРУАРИ, 2009 Г., ЧЕТВЪРТЪК, 18.30

Музикален център „Борис Христов”, ул. Цар Самуил 43

Слово проф. АНДРЕЙ ДАНИЕЛ

Работно време: всеки ден от 11.00 до 18.00 часа

Изложбата продължава до 25 март 2009

С любезното съдействие на „Шенкер” и Национален фонд „Култура”

Марио Лишевски (*1976) г. е художник, който формира творческите си възгледи в два, доскоро коренно различни, свята. В началото на пътя му са тесните творчески контакти и ентусиазма на колегите от Националната академия „Н. Павлович” в София и съвместните проекти от 90-те години. По-късно идва съприкосновението с космополитната атмосфера на Берлин. Формиран под влиянието на българската школа за изобразително изкуство - негов преподавател е проф. Андрей Даниел, художникът има шанса да изпита влиянието на цяло стълпотворение от култури, когато се установява в Германия.

Живописните платна на Марио Лишевски са вдъхновени от интимните междучовешки отношения. Пресъздавайки моделите на живот в модерния метропол, в контекста на феномена „време” , художникът се вглежда в най-малката обществена единицаа – семейството. Образите са характеризирани чрез собствените им почивки, като герои на „спечеленото време”, на границата между реалност и привидност. Авторът представя и съпътстващите тази победа загуби и придобивки.

„Търсех и се възторгвах –казва художникът – от малки, скрити, красиви неща, за да ги извадя на светло и да ги споделя с публиката на един космополитен град. Берлин и София – два града, две столици в Европа. Две публики? Да, но все по-близки. Каквито са частите на едно истинско семейство. Каквато е и Европа, а защо не и светът?”

Част от картините са излагани в самостоятелна изложба през ноември 2007 г. в Берлин. Друга част Марио Лишевски рисува специално за тази своя първа самостоятелна изложба в София.

Сред платната е и портрет в черно и бяло на Борис Христов.

Вход свободен

21-02-2009 10:13 #1204
 

Отговор

*

За да вмъкнете изображение, напишете URL с i отпред ihttp://

Leave thiz field empty
Top Site Counter

Powered by scif