Сценката

Начало » Театър » ПАНАИР НА МЛАДИТЕ 2009

ПАНАИР НА МЛАДИТЕ 2009

„ПАНАИР НА МЛАДИТЕ 2009”

= Младежки ентусиазъм + театър + музика + уроци + сериозни разговори

Според всезнайкото „Уикипедия” панаирът е ежегоден празник, на който хората се събират, за да покажат онова, което са създали, да общуват помежду си и да се забавляват. Всеки знае, че подобно събитие трябва да е шумно, весело, емоционално наситено и пъстроцветно. Точно това ще предложи третото поредно издание на „Панаир на младите 2009”, което ще се проведе от 09 до 15 октомври в Младежки театър „Николай Бинев”.

За седем дни вратите на театър ще са широко отворени за творчески изяви на млади актьори, режисьори, хореографи и музиканти, които ще се случват на всевъзможни места из сградата: театрални постановки ще се играят в Камерна зала, както и в трюма под Голяма зала, а в Клуба на актьора ще се провеждат концерти и сериозни дискусии.

Желанието на организаторите е с всяка следваща година „Панаир на младите” да става все по-шарен, разнообразен и интригуващ, като продължава да отсява най-доброто от добрите неща, правени от млади творци. За това, както до сега, фестивалът на младите в Младежки театър ще събере възпитаници на различни театрални школи като Нов български университет и Национална академия за театрално и филмово изкуство и ще посрещне гости от театрите в Габрово, Враца и Стара Загора.

Освен театрални спектакли обаче, това издание на панаира ще е обагрено и от музика: концерти ще изнесат Роберта и нейните ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков”, студенти от специалност „Поп и джаз изкуство” на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, а студенти от програмите „Музика” и „Театър” на НБУ съвместно ще представят театрализиран концерт. За да може музиката и театралната игра естествено да се прелеят, танцова компания „Хетероподи” ще покаже работи на млади хореографи, обучаващи се в програма „Танцов театър” на НБУ.

И за да се съчетае красивото с полезното и вдъхновяващото, в програмата на панаира са включени първите две прояви от проекта „Открити актьорски класове” на фондация „Арт Офис”, които ще предоставят възможност за близка среща на младите хора, готвещи се за професията „актьор”, с големите творци Велко Кънев и Ицко Финци.

Ще се проведе и дискусия за възможностите за свободен театър, в рамките на която ще бъдат представени добри съществуващи практики. Участие ще вземат независими артисти, представители на организации, подкрепящи проекти в областта на сценичните изкуства, Министерство на културата и медии.

Театралната програма на „Панаир на младите 2009” започва с постановката на ДТ “Рачо Стоянов”-Габрово „Методът G” от Жорди Галсеран, режисьор Надя Асенова, която сериозно ще постави въпроса „До къде можем да паднем, за да се качим на най-високото?”.

На следващата вечер Ви каним на експедиция дълбоко в тунелите на „съзнанието и обществото”, из които ще Ви разходи Василена Радева със спектакъла „Тунелджии” по Дон Дюинс.

В дълбините на човешките светоусещания ще ни потопят и „Схватки” от Катрин Нейз, на студента по режисура в НАТФИЗ Петър Денчев.

Драматичен театър „Гео Милев”-Стара Загора пък ще се опита да взриви Камерна зала с „Малък динамит” от Аби Морган, постановка Георги Георгиев-Гого, като разкаже за младото момиче, което се появява като „нещастен случай” в живота на Антъни и Люсиен.

Делян Илиев, отново студент по режисура в НАТФИЗ, ще сподели със зрителите своя прочит на Чеховата „Тревога” и ще покаже защо изпитва тъга по хората, „които в определени ситуации не могат да не взимат определени решения”.

Студентите от програма „Театър” на НБУ ще Ви отведат в „Малки царства” с разкази на Елена Алексиева в постановката на Снежина Петрова.

От ДКТ Враца пък ще гостуват „Енигматични вариации” от Ерик-Еманюел Шмит, постановка Йордан Славейков. Your browser may not support display of this image.

Всичко това нямаше да е възможно да се случи без финансовата подкрепата на програма „Култура” на Столична община.

Очакваме Ви от 09 до 15 октомври, защото сме сигурни, че нашият панаир е достатъчно пъстроцветен и истински, за да може всеки да открие по нещо любимо в неговата програма!

„Смели, млади, сръчни. Такива са хората, които ще ви представим с избора на 12-те спектакъла, влезли в селекцията на тазгодишното издание на фестивала. Те не се страхуват да бъдат себе си, да покажат какво могат, да преборят трудностите по осъществяването, да се самоорганизират, да привлекат съмишленици, да разкъсат хватката на предразсъдъците, че са млади, неопитни, прекалено различни, наивни и плахи. Някои от тях са още студенти, други вече имат своя професионален дебют, но общото между тях е дързостта и вярата в смисъла на творчеството. Затова нека ги посрещнем с усмивка и топлина!”

Кремена Димитрова

Селекционер на фестивала

06-10-2009 08:17 #1265
 

Отговор

*

За да вмъкнете изображение, напишете URL с i отпред ihttp://

Leave thiz field empty
Top Site Counter

Powered by scif