Сценката

Начало » Театър » ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА

ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА

Младежкият театър се изправя пред ново предизвикателство, с което да заплени малки и големи:

„ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА” е незабравим приключенски роман от Робърт Луис Стивънсън, който дава началото на многобройни сюжети, книги, комикси, игрални и анимационни филми и компютърни игри, чиито герои са пирати.

През 2007 г. Кен Лудвиг (познат у нас с пиеста си „Слънчево с гръмотевици”) написва блестяща сценична адаптация за Алий Тиътър в Хюстън, Тексас, където на 18 май 2007 г. е световната премиера. Година по-късно драматизацията на Лудвиг „преплува” Атлантика и е поставена в Тиътър Ройъл Хеймаркет в Лондон. Младежкият театър е пред приключване на преговорите за правата за постановка на пиесата на български, като преводът е на Харалампи Аничкин.

Режисьорът Петър Кауков не крие амбициите си да направи поредния хит в репертоара на Младежкия като композира семеен спектакъл. Според него възрастовите граници на бъдешата продукция са от 10 до 100 години. Зрителите под 10 г. трябва да са с придружители, тъй като сюжетът съдържа боеве, битки, изстрели, дуели,... За ефектните изпълнения Кауков отново се е доверил на майстора на каскадите Емил Видев.

Визуалните аспекти на спектакъла са в ръцете на Венелин Шурелов (сценография) и Елица Георгиева (костюми), а музикалната и звуковата среда – на Явор Димитров и Страцимир Димитров.

Петър Кауков споделя, че „Островът на съкровищата” е един от първите романи, които е прочел като дете и оттогава този сюжет остава незабравим. Той смята, че същото се случва с всяко дете, което чрез книгите се учи да мечтае и да следва мечтите си, ако трябва – дори до другия край на света. Разбира се, чрез приключенията и предизвикателствата момчетата и момичетата порастват и се научават да вземат решения и да ги отстояват, независимо, че понякога може и да изглеждат съмнително морални. Тази двойнсвеност на света е фокусирана в образа на пирата Джон Силвър, а ролята е поверена на актьора Атанас Атанасов, който ще трябва да съвмести „пиратството” с управлението на Сатиричния театър.

Последната въпросителна пред пълното разпределение на ролите е изпълнителят на главния герой – възмъжаващото момче Джим Хокинс. Той е на 14 години (или поне трябва да изглежда на толкова), а в трупата на Младежкия няма такъв актьор. Ето защо режисьорът обяви кастинг за студенти и ученици в гимназиалния курс, който ще се проведе на 23 март (понеделник) и 24 март (вторник) от 11.00 до 19.00 часа.

Заявки за участие: marketing@mlt.bg тел.: 0885 83 13 13

25-04-2009 08:47 #1226
 

Отговор

*

За да вмъкнете изображение, напишете URL с i отпред ihttp://

Leave thiz field empty
Top Site Counter

Powered by scif