Сценката

Начало » Изпълнители » Есма Реджепова отново с благотворителна акция в София

Есма Реджепова отново с благотворителна акция в София

[size=6]

Ромската кралица Есма Реджепова и ансамбъл Теодосиевски с концерт-спектакъл в Зала 1 на НДК[/size]

i

[size=5]

Голямата звезда на македонската музика - изключителната Есма Редежепова-Теодосиевска ще изнесе концерт-спектакъл на 10 ноември в зала 1 на НДК.На сцената ще я придружават Ансамбъл Теодосиевски и Ивайло Димитров. Цени на билети - 15, 20 и 25 лева на касата в Билетен център НДК.

Наричат Есма Реджепова "циганската кралица", но във вените й тече мюсюлманска, еврейска и циганска кръв. Родена е 8 август 1943 година в Скопие и съвсем скоро ще отбележи 55 години на музикалната сцена.

Като автор и изпълнител на етно музика е призната за за една от най-успешните музикантки на всички времена в своя жанр.Автор е на близо 600 творби, в това число 108 сингъла, 20 албума и 6 филма.Изнесла е повече от 22000 концерта в повече от 30 страни.

„За мен музиката е всичко - въздух, хляб, вода“, казва Есма.

Два пъти е номинирана за Нобелова награда за мир заради хуманитарната си дейност.На 4 ноември 2006 г. беше последното гостуване в България на Кралицата на циганите. Тогава тя изнесе запомнящ се концерт на фестивала "Киномания" за премиерата на филма „Когато пътят засвири: приказки за цигански керван“.

Световната й слава започва, когато тръгва да обиколя света с 21 години по-възрастния голям македонски акордеонист и композитор, покойния вече Стево Теодосиевски. Есма е майка на 47 деца - когато двамата със Стево Теодосиевски разбират, че не могат да имат свое дете, започват да отглеждат бедни и осиротяли ромски деца. В собствения си дом приемат пет, а се грижат общо за 47, които осиновяват.

В Ансабъл Теодосиевски свирят музиканти, закърмени с магията на музиката на Есма - четирима нейни синове и един внук - акордеонист, тромпетист, кларнетист, изпълнител на клавири и барабанист.

Организаторите на концерта обявиха, че от продажбата на всеки билет ще бъде отделен по 1 лв. за благотворителност. Събраните средства ще бъдат дарени на дом за медико-социални грижи работещ с деца лишени от родителски грижи св." Параскева" - София.[/size]

26-09-2009 09:48 #1258
 

Отговор

*

За да вмъкнете изображение, напишете URL с i отпред ihttp://

Leave thiz field empty
Top Site Counter

Powered by scif