Сценката

Начало » Събития » MEET THE WORLD

MEET THE WORLD

DJ ШАНТЕЛ И НЕГОВИЯ BUCOVINA CLUB ORKESTAR ОТКРИВАТ ФЕСТИВАЛА „MEET THE WORLD”

DJ Шантел и неговия Bucovina Club Orkestar откриват фестивала „Meet the world” на 7 юни в зала „Универсиада”. Целият месец е посветен на уърлд музиката, концерти ще има в няколко столични зали.

Казват, че Shantel е „интерфейсът” между Ориента и Европа. Роденият в Германия, но с украинско потекло Стефан Шантел буквално революционализира музикалната сцена. Енергичният му микс от стилове от Югоизточна Европа, балканският огън, съчетан с електронни ритми и звуци, заслужено се радва на най-голямата медийна слава от ерата на пънк-рока насам. Така, тръгвайки от Франкфурт в последните години се разпространява един нов музикален феномен, който придобива глобални размери: от Осло до Истанбул, от Берлин до Рио и от Мелбърн до Кейптаун.

Албумът на Стефан Шантел от август 2007 – „Disko Partizani” е хитов в Германия и Австрия, в края на годината беше номер едно в чарта на Турция, а по същото време Хантел беше написал и музиката за новия филм на Фатих Акин - "Краят на рая". В албума „Disko Partizani” музиканти от различни източноевропейски страни свирят сватбена ромска музика, клезмер, диско, сръбска духова музика, полка, ска, реге, турски поп, хип-хоп, рок, фънк.

И дори най-неподатливите и неизкушени в чалгата се предават пред уникалния балкански ритъм. Все едно дали се появява като DJ или като live-музикант и певец, той оставя след себе си една кипяща и „душевно-потна“ публика, която, омагьосана от магнетичните ритми, често „атакува“ в танцов екстаз сцената, и дълго след шоуто се пита - истина ли е това, което е преживяла през тази турбулентна и наситена на емоции нощ.

Много по-спокойна, но въпреки това силно чувствена е музиката, която ще представят в два последователни дни две дами от Португалия. Пленителната Сара Тавареш ще изпълни с горещи ритми зала „България” на 26 юни, а фадистката Анна Моура ще спечели сърцата на публиката на 27 юни.

Когато Сара Тавареш изпя „One Love” всички останаха пленени от искреността и жизнерадостта в нея, от цялата тази голяма любов, която Сара пръскаше към всеки и частица от която остана в сърцата ни. Сара се посвещава на музиката още от дете. Започва да композира, подтиквана от желанието да опознае себе си и това я връща към корените й в Африка, в Кабо Верде - родината на родителите й. Последният й албум “Balance” е платинен в Португалия, а Сара е номинирана за наградата на BBC Radio 3. Музиката от албума обхваща различни поколения, различни националности, различни танцови стилове. Освен композитор и фантастична певица, Сара е изненадващо добра китаристка. Критиката я сравнява с Ayo, Sheryl Crow и най-вече Tracy Chapman.

Анна Моура е единствената фадо певица, която гастролирала заедно „Ролингстоунс” в техния проект „The Rolling Stones Project vol 1”, с който обикалят Япония, Америка и Европа. Те записват две съвместни изпълнения - „No Exepectations” и “Brown Sugar”, които превземат класациите. Гласът на Анна буквално помита слушателското пространство, а одухотвореността и вълнуващите й интерпретации на фадото я превръщат в една от най-пленителните и завладяващи звезди в Европа и Америка.

Организаторите на фестивала обещават още много изненади с темите „Sounds from Barcelona” и „So Keres, Bulgaria?“ , които ще разкрият за публиката по-късно.

Ограниченото количество промоционални билети са на цена 20, 30 и 40 лева за концерта на Сара Тавареш, 20, 35 и 50 лв. за Ана Моура и 20 и 30 лева за Шантел. След изчерпване на количествата цените ще се вдигнат с по 10 лева всяка. Te могат да бъдат намерени онлайн на www.eventim.bg, както и магазини „Пикадили”, веригата „Германос” и зала България.

14-02-2009 12:43 #1200
 

Отговор

*

За да вмъкнете изображение, напишете URL с i отпред ihttp://

Leave thiz field empty
Top Site Counter

Powered by scif