Сценката

Начало » Събития » PSYCHE

PSYCHE

PSYCHE ( http://www.psyche-hq.de , http://www.myspace.com/psyche ).

Популярната през 80-те години ню уейв формация Psyche ще пристигне за концерт в София за пръв път. Музиката им през годините покрива музикалния спектър от студен harsh industrial, през романтичен синтпоп, dancefloor minimal, до даркуейв и нещо повече. В София Darrin Huss и Niels Hesse ще свирят най-известните си песни и нови акустични версии.

Изявата на канадските музиканти ще се състои на 29 ноември 2008 г. в клуб 3 Уши в рамките юбилейната им програма по случай 25-тата годишнина на групата.

Съпорт на групата в София ще бъдат 3-ма родни диджеи, които ще се редуват на пулта в следния график :

- 21.30 DJ Psychoma

- 23.00 PSYCHE live

- 01.00 Dj FANatic

- 02.00 VJ Magistus

http://dark.friends-bg.com/viewtopic.php?f=72&t=302

21-11-2008

Интервю с Darrin Huss, вокал на ню уейв иконите от 80-те Psyche, за Dark Friends Bulgaria преди първия концерт на групата у нас на 29-ти ноември, събота в Клуб 3 Уши, София.

Dark Friends (DF) : Psyche е проект, който вече продължава повече от 25 години. Каква е тайната, за да останете толкова дълго на върха на независимите музикални класации ?

Darrin Huss : Ами, то не е точно проект, Psyche е моят живот откакто станах на 17 до днес. Винаги е бил с мен. Не сме винаги на върха на някаква класация, но имаме последователи и реализирахме някой големи постижения в електро(нната) музика, което аз винаги съм искал да направя. Мисля че оцеляхме толкова години, защото бяхме „сами по себе си" и направихме много песни, които и днес звучат свежо и интересно.

DF : Защо решихте да отпразнувате 25 годишнината на групата с концерти под мотото "Chaos and Disorder" ?

Наскоро (бел. началото на 2008-ма) направихме кавър на „Disorder" на Joy Division, вместо да издадем собствена песен. Тя ми се стори най-актуално отнесена към днешните теми. Също, след като не сме издавали нов албум от 2005-та, искаше ми се да имаме име на турнето, което да представя цялата „хаотична" музикална колекция на Psyche на живо.

DF: През годините Psyche е вървял по много различни музикални пътеки. Harsh industrial, new wave, postpunk, dark wave, synthpop, dancefloor minimal…. Как би описал настоящото настроение на групата?

Аз обичам електронната музика и синтезаторите по принцип. Когато стартирахме нямаше някакъв ясен стил, освен да откриваш всички странни звуци, които синтезаторът може да произведе, едва по-късно се появиха всичките тези етикети на тази музика като industrial, new wave, synthpop. Psyche винаги е съдържал цялата тази гама в себе си. Ние бяхме "Dark wave" още преди да съществува този стил ! За много хора ние сме основно synthpop, но аз никога не съм чувствал така нещата. Има толкова много различни посоки, в които можеш да поемеш със синтезатора и семплите. Все още вярвам, че това е и Поп музика, но от една ъндърграунд гледна точка. Сегашното ми настроение е да продължавам да търся нови и интересни начини за правене на музика. Хора като Prodigy и Bjork са чудесен пример, за това че съществуват още много креативни възможности.

DF : Замислен и мрачен или повече поп и клубен звук да очакваме от концерта Ви в София.Може би също и акустичен сет ?

Ние започнахме да развиваме и акустичната страна на нашето звучене, песните които най-често обичам да изпълнявам, са тези с по-емоционална страна. Винаги ще имаме и елементи, на които да се танцува, но се фокусираме върху представянето на интересните заглавия, които оставят силно усещане в аудиторията.

DF : Получихме няколко запитвания от ваши почитатели, които искат да чуят на живо любимите им песни на Psyche като "Goodbye horses", 'Sanctuary" и класики от 80-те като "Prisoner to Desire", "Misery" и вашата версия на "Sex Dwarf". Ще свирите ли тези парчета и кои са твоите любими песни ?

Аз съм щастлив и изненадан, че Psyche от 80-те е добре познат. Разбира се, ние обичаме да изпълняваме класиките. Ще представим и няколко заглавия от "Babylon Deluxe" и "The 11th Hour" , за да видите колко е добро качеството и на по-новите ни албуми. "Goodbye horses" ще остане в програмата ни завинаги. „Sex Dwarf" също е много весела песен, а и Soft Cell са ми били винаги любимци още от времето, когато започвах да се занимавам с музика. Така че – да , ще чуете всички тези песни.

DF : Последният Ви албум „11-th hour" беше номер 1 в немската алтернативна класация (DAC). И критиците и феновете го определят като „истински шедьовър". Кога да очакваме нов албум и в каква насока си го представяте ?

Най-накрая мога да потвърдя, че ще издадем нещо ново през 2009-та. Бяхме планирали „11-th hour" да бъде последният ни албум изобщо. Мисля че достигнахме края на едно дълго пътешествие с него. Но сега гледам в перспектива към едно ново начало за Psyche. Концепцията не е 100%-тово сигурна още, но ще има повече акустични елементи и като цяло звученето няма да е толкова мрачно както в "11-th hour".

DF : Следващата година ще участвате на няколко големи фестивала като Wave-Gothik Treffen (WGT) в Лайпциг и Castle Party в Полша. Предпочиташ ли големите аудитории или по-малките, клубни изяви ?

Обичам и двете. Големите фестивали ми дават възможност да изнасям едно по-театрално шоу, но „малките" клубни изяви могат да бъдат много специални и с интимна атмосфера. Усещането е напълно различно и ние се представяме по различен начин, според мястото.

DF : Какво е мнението ти за настоящата gothic, dark wave и electro сцена ? Например вие сте свирили много пъти заедно с Diary of Dreams, които бяха наскоро в София и с Clan of Xymox, които очакваме през декември….

Clan of Xymox са музикална легенда от 80-те, ние започнахме да свирим по едно и също време с тях. Те са много приятни като хора и изключително стилни и креативни. Diary of Dreams не са точно мой тип. Твърде са ми мелодраматични. И с тях ни беше забавно да сме на турне, но аз съм запален повече по 80-тарската електронна вълна, отколкото по новата немска сцена. Свирили сме с толкова много добри групи. Аз самият като вокалист съм по-скоро в спектъра на Marc Almond или Annie Lennox, затова повечето нови групи не ме впечатляват особено. Прекалено познато ми звучат.

DF : Следващата събота, 29-ти ноември, ще бъде датата на първия ви концерт в България.Какви са очакванията ви и би ли се обърнал към своите фенове тук ?

Ние сме силно развълнувани. Мисля, че ще направим историческо шоу и съм радостен, че много хора са ни слушали и че някои от ранните ни песни са познати у вас. Обещавам да направим шоу с всички видове заглавия от широкия диапазон на Psyche и се надяваме да имаме ентусиазирана публика. Ще свирим много от класическите песни, но и сме ви подготвили някои изненади в програмата. Щe се видим с всички вас другия уикенд !

23-11-2008 07:10 #1150
 

Отговор

*

За да вмъкнете изображение, напишете URL с i отпред ihttp://

Leave thiz field empty
Top Site Counter

Powered by scif